Räkna ut BMI (Body Mass Index)
Räkna ut BMI (Body Mass Index) med vår gratis BMI-kalkylator snabbt och enkelt och med en förklaring till vad som räknas ut.
Vad är BMI (Body Mass Index)?
BMI eller Body Mass Index mäter förhållandet mellan längd och vikt.
Det är ett av flera olika sätt att avgöra om du väger för mycket eller för litet.
Ett normalt BMI ska enligt WHO ligga mellan 18,5 och 24,9 och värden som ligger under eller över det normala kan bidra till hälsorisker.
Ett högt BMI i kombination med ett stort midjemått kan till exempel öka risken för diabetes av typ 2, högt blodtryck samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Räkna ut ditt BMI (Body Mass Index) själv
För att själv räkna ut ditt BMI (Body Mass Index) så använder du dig av en matematisk formel där du delar din kroppsvikt (i kilo) med din längd (i meter) i kvadrat.
Så här ser den matematiska formeln för att räkna ut BMI (Body Mass Index) ut
Räkneexempel BMI (Body Mass Index)
En person som väger 85 kilo och är 185 centimeter lång delar 85 med 1,85 x 1,85, det vill säga 85 delat med 3,4225. Resultatet blir ett BMI (Body Mass Index) på 24,8.
Tabell över BMI (Body Mass Index) från undervikt till fetma
Världshälsoorganisationen, WHO, har tagit fram de internationella riktlinjer som gäller för kroppsvikt.
I tabellen nedan visas hur olika värden av BMI (Body Mass Index) tolkas, det vill säga de definierade gränserna för undervikt, normalvikt, övervikt och fetma som är fastställda av WHO.
Gränserna gäller endast för vuxna och ska inte användas utan hänsyn tagen till annan information om hälsa för att ge en komplett bild.
Internationella riktlinjer för kroppsvikt
BMI < 18,5 | BMI under 18,5 | Undervikt |
BMI 18,5-24,9 | BMI mellan 18,5 och 24,9 | Normalvikt |
BMI 25-29,9 | BMI mellan 25 och 29,9 | Övervikt |
BMI >30 | BMI över 30 | Fetma |
BMI (Body Mass Index och midjemått
Midjemåttet spelar ofta en stor roll för hälsorisker även om du ligger inom gränsen för ett normalt BMI (Body Mass Index).
För män ökar risken för sjukdomar om midjemåttet överstiger 94 centimeter, för kvinnor är motsvarande siffra 80 centimeter.
BMI (Body Mass Index) är inte en absolut sanning
BMI (Body Mass Index) är en angivelse och inte en absolut sanning som inte ger en fullständig bild av hur din vikt påverkar din hälsa.
BMI (Body Mass Index) tar till exempel inte hänsyn till om du är man eller kvinna, din ålder, hur din kroppsbyggnad är eller hur god kondition du har.
BMI (Body Mass Index) visar inte heller hur ditt fett är fördelat i din kropp eller hur mycket av din vikt som utgörs av fett respektive muskler.
Bra att veta om BMI (Body Mass Index)
Bukfett
En viktig varningssignal är bukfetma. Mycket fett runt magen är sämre för hälsan än till exempel fett runt höfterna.
Ett högre BMI (Body Mass Index) men med vikten jämnt fördelad innebär ett färre antal hälsorisker än ett normalt BMI (Body Mass Index) med för mycket bukfett.
Motion
Motion minskar avsevärt risken för sjukdomar men ett högt BMI (Body Mass Index) hos en person med god kondition är inte lika oroväckande som ett hos en normalviktig person med hög fysisk inaktivitet.
Gränsvärden för BMI varierar med ålder
Åldern påverkar gränsvärdena, för en person över 50 år kan gränsvärdet för övervikt och fetma ligga högre än hos det hos yngre vuxna.
För personer över 70 år kan ett BMI (Body Mass Index) på 25-30 vara mer hälsosamt, medan ett BMI (Body Mass Index) på under 22 kan vara ett tecken på undernäring.
Likaså om en fysiskt aktiv person som tränar mycket och väger mer på grund av sin muskeluppbyggnad jämför sitt BMI (Body Mass Index) så blir skalan också missvisande.
BMI (Body Mass Index) hos barn och unga har också andra gränsvärden där undervikt och fetma har lägre gränser än hos vuxna personer och varierar dessutom under uppväxten beroende på ålder och längdtillväxt.
Hälsorisker knutna till BMI (Body Mass Index)
Hälsorisker vid högt BMI
En ohälsosam övervikt med en alltför stor andel kroppsfett ökar vida risken för att drabbas av olika sjukdomar som till exempel diabetes av typ 2, ett högt blodtryck, förhöjda blodfetter samt andra hjärt- och kärlsjukdomar.
Fetma och övervikt innebär även försämrade förutsättningar vid svåra infektioner.
Ett BMI (Body Mass Index) över 40 har till exempel förekommit som en ökad utsatthet vid insjuknande i Covid-19 med ett allvarligare sjukdomsförlopp till följd.
Ett högt BMI (Body Mass Index) kan också medföra en ökad risk för artros och vissa cancerformer.
Fetma kan orsaka infertilitetsproblem hos både män och kvinnor och det kan vara svårare att bli gravid.
Risken att dö i förtid är tio gånger större vid ett BMI (Body Mass Index) över 40.
Men alla personer med ett högt BMI (Body Mass Index) har inte samma förhöjda sjukdomsrisk utan midjemått och andra genetiska faktorer måste också vägas in, precis som livsstil och allmänt hälsotillstånd.
Hälsorisker vid lågt BMI
Undervikt kan vara ohälsosam med alltför lite kroppsfett och muskelmassa. Det kan få allvarliga konsekvenser och ett lägre energiintag i förhållande till behov kan leda till magsmärtor och sömnproblem och även sänka prestationsförmåga och göra dig trött och frusen.
En ohälsosam under vikt kan även leda till svårläkta sår, infektioner och anemi. Även blodtryck och vilopuls kan bli ohälsosamt låga och orsaka blodtrycksfall och yrsel med ökad risk för fallolyckor, nedsatt ork, depression och nedstämdhet.
Vid allvarliga fall av undernäring kan även kroppens temperatur sjunka under 35 grader, något som kallas för hypotermi.
Så kan du påverka ditt BMI
För att behålla ett bra BMI (Body Mass Index) samt en hälsosam normalvikt och ett hälsosamt midjemått behöver man i regel prioritera hälsosam kost och motion.
Generella råd för en hälsosam vikt
Samtidigt är det viktigt att veta att ditt BMI och din vikt påverkas av många fler faktorer, till exempel olika sjukdomstillstånd.
Dessutom är det klokt att försöka undvika onödig stress, dricka måttligt med alkohol och avstå från rökning.
Ät balanserad kost i lagom mängd
Ett normalt energiintag för en vuxen man är angivet till 2500-3000 kcal (kilokalorier) per dag, och för en vuxen kvinna är samma angivelse 2000-2500 kcal (kilokalorier) per dag.
Fysisk aktivitet
Ett bra normalvärde för att vara fysiskt aktiv är minst 30 minuter per dag.
Regelbunden sömn
Vår sömn är otroligt viktig för kroppens och hjärnans återhämtning och långvariga sömnproblem kan bland annat försämra vår ämnesomsättning och göra oss mer utsatta och känsligare för stress och oro.
Då bör du söka vård
Har du ett BMI (Body Mass Index) under 18 bör du kontakta sjukvården och få hjälp med att höja ditt näringsintag.
Om du har ett ohälsosamt högt BMI (Body Mass Index) som påverkar dig negativt i vardagen, eller som yttrar sig som symptom i form av till exempel högt blodtryck så bör du också ta kontakt med sjukvården för att få hjälp.
Tack för att du besökte Gratis Kalkylator .SE!
Besök vår profil på InstaLinks.se